Ventilatie

Doordat isolatie en luchtdichtheid een steeds belangrijkere rol spelen, is de plaatsing van het juiste ventilatiesysteem een belangrijk onderdeel geworden tijdens het bouwen of verbouwen van uw woning.

Om het leefcomfort te handhaven en geurhinder, ongedierte, condensatie en schimmels te vermijden is ventileren wettelijk verplicht.

Vier ventilatiesystemen voor een gezond binnenklimaat

Er zijn vier verschillende systemen om te ventileren, de richting van de luchtcirculatie is steeds dezelfde. De toevoerlucht komt steeds binnen langst droge ruimte en de afvoerlucht langst de natte ruimte.

Ventilatiesysteem A: Natuurlijke luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer door klimatologisch drukverschillen. De toevoerlucht komt binnen via roosters in ramen of deuren. De afvoerlucht gaat naar buiten via een verticaal kanaal dat uitmondt boven het dak.

Ventilatiesysteem B: Mechanische luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer. Dit systeem wordt niet gebruikt.

Ventilatiesysteem C: Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer. In dit systeem bestaat ook een vraaggestuurde variant. Hierbij gaat het systeem op gecontroleerde manier en enkel als het nodig is, de lucht afvoeren wanneer deze vervuild is. Dit via sensoren die de temperatuur, vocht, CO2 meten, het extractiedebiet wordt hieraan aangepast. Bij dit systeem is er ook een warmterecuperatie mogelijk via een warmtepompboiler. Deze gaat de warmte uit de afgevoerde lucht halen en afgeven aan uw sanitair warm water.

Ventilatiesysteem D: Dit systeem voert zowel de luchtaanvoer als –afvoer gecontroleerd en mechanisch uit. Hierbij wordt een netwerk van leidingen en ventilatieroosters in uw kamers aangebracht zodat beide luchtstromen elkaar kunnen kruisen. Het evenwicht tussen de aan- en afvoer blijft mooi in balans. Omdat het systeem ook warmte recupereert is het trouwens heel energiezuinig.

Om ieder gebouw te laten voldoen aan de normen en EPB-eisen, kan Klimatisatie Van Winkel Tim alle systemen installeren voor een goede luchtkwaliteit en  deugddoende ventilatie regio Bekkevoort.

Maak een afspraak

Voor onderhoud en herstellingen kan u bij mij terecht. Voor een afspraak of voor een vrijblijvende offerte: 0471/21.16.18 of [email protected].